Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ κατέληξαν σε διακρατική συμφωνία για τον αγωγό EastMed - Free Sunday
Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ κατέληξαν σε διακρατική συμφωνία για τον αγωγό EastMed

Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ κατέληξαν σε διακρατική συμφωνία για τον αγωγό EastMed

Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ κατέληξαν σε διακρατική συμφωνία για τον αγωγό EastMed, κατά τη διάρκεια της 5ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής που διεξάγεται στη Μπερ Σέβα, όπως αναφέρει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η συμφωνία για τον αγωγό έκλεισε, ενώ πριν από την υπογραφή της θα πρέπει να τύχει πρώτα της έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στη συμφωνία περιέχονται επίσης σημαντικές αναφορές και στο θέμα της ασφάλειας των υποδομών. Εξάλλου, την 1η Ιουλίου αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της η μόνιμη γραμματεία για συντονισμό των τριμερών μηχανισμών συνεργασίας, στη Λευκωσία. 

Στην ιδιαίτερη σημασία του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου East Med αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

«Όσοι συνεργαστούμε για την κατασκευή αυτού του δρόμου ενέργειας, ανοίγουμε και τον δρόμο για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχής μας» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η επόμενη συνάντηση θα γίνει στην Κρήτη και μάλιστα στην Κνωσό, η οποία -όπως εξήγησε- είναι μία πολύ σημαντική πόλη του αρχαίου, μινωικού πολιτισμού. Αυτό το γεγονός σηματοδοτεί ότι το νησί της Κρήτης είναι ένα νησί συνεργασίας και συνανάπτυξης, καθώς από εκεί θα περνά ο αγωγός East Med, συμπλήρωσε.

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως την κατασκευή του αγωγού»

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως το πρότζεκτ κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου East Med, όπως και τη συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, η οποία είναι «άγκυρα σταθερότητας στην περιοχή και εδράζεται στα κοινά συμφέροντα και στις κοινές αξίες που μοιράζεται και η Αμερική». Αυτό ανέφερε ο Αμερικανός πρέσβης στο Ισραήλ, Ντέιβιντ Φρίντμαν, στη δήλωση που έκανε αμέσως μετά τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο της 5ης Τριμερούς Συνάντησης Κορυφής, στην Μπέερ Σεβά του Ισραήλ.

Ο κ. Φρίντμαν, ο οποίος συμμετείχε για πρώτη φορά σε ένα μέρος των εργασιών της Συνόδου, είπε ότι ο αγωγός East Med είναι μείζονος σημασίας για την ειρήνη και τη συνεργασία στη Μέση Ανατολή και στην Ευρώπη και έδωσε συγχαρητήρια στους ηγέτες των τριών χωρών.

Πηγή: ΚΥΠΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ